Bebeklerde uyku düzeni oldukça titizlik gerektiren bir durumdur peki ya yenidoğan bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır?
Yeni Doğan Bebeğin Uyku Düzeni
Yeni doğan bebeğin uyku düzeni genel olarak sürekli uyuyor olarak görülse de oldukça önemlidir. Ne kadar uyuduklarından ne zaman uyanmaları gerektiğine, uyandıkları zaman yediklerinden tuvalet alışkanlıklarına kadar birçok farklı durumun belirli bir düzen altında olması gerekmektedir.
Sürekli gece ya da gündüz siz istediğiniz zamanlarda uyumayan bebeklerinizden dolayı şikayet ettiğiniz olmuştur. Uykuya dalabilmeleri için kendinizce bulduğunuz yöntemlerin işe yaramadığını da gördüğünüz olmuştur. Bu düzensizliğin yaşanmasının nedeni bebeklerin sağlıklarında yaşanan sorunlar olabilirken anlık sorunlardan dolayı da gerçekleşebiliyor olabilir. Bu nedenle öncelikle çok iyi bir gözlemci olmanız gerekiyor.
Yeni doğan bebekler günlerin çoğunu uyuyarak geçirirler. Sadece tuvalet ve yemek ihtiyaçlarını karşılamak için uyandıkları ve geri kalan zamanlarda hiç uyanmadan uyudukları da görülmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerde bu durumların yaşanması her zaman bir sorun değildir. Ancak bunun tam tersi durumlarda bir sorun olabilir.
Bebeğiniz Uykuya Dalmıyorsa
Uyku; 0-3 yaş grubunda yani bebeklerde, eksiksiz fiziksel ve zihinsel gelişim noktasında en az anne sütü kadar etkilidir. Nitekim uykunun etkisini en belirgin gösterdiği yaş grubunun 0-3 yaş aralığı olduğu kliniksel incelemeler neticesinde kanıtlanmıştır.
Bu bağlamda; bebeğin fizyolojik ve psikolojik gelişiminde herhangi bir eksik nokta kalmamasını isteyen ebeveynlerin “Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır?” sorusu üzerinde bir süre düşünmesi gerekir. Şüphesiz bu soruya verilecek doğru yanıtlar; bir önceki paragraflarda da belirtildiği gibi bebeğin gelişiminde kilit bir rol oynayacaktır. Burada unutulmaması gereken; bebeklerde uyku düzeninin sağlanması ile yetişkinlerde ya da çocuklarda uyku düzeninin sağlanmasının büyük benzerlikler gösterdiğidir.

Bebeklere Uyku Düzeni Nasıl Kazandırılır?
Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır? Örneğin; yetişkinlerde uykusuzluğu ortadan kaldıran diğer bir ifadeyle uyku düzeninin sağlanmasına katkı sağlayan faktörlerden bir tanesi uykuya yatılacak ortamın fiziksel şartlarının elverişliliğidir. Bebeklerde de durum işleyiş bu şekildedir. Çok soğuk yahut çok sıcak ortamlarda, ışığın parlak olduğu ve gözdeki sinir hücrelerini uyardığı ortamlarda bebeğin uykuya dalması mümkün değildir. Bunun için genellikle bebeklerin gözleri uykuya dalmadan önce bir bez ya da örtü yardımıyla kapatılır. Bu aşamada unutulmaması gereken bebeğin kaç aylık olduğuna göre günlük uyku saatinin değiştiğidir. 0-3 aylık bebekler için 15-17 saat uyku gerekirken 1 yaşını dolduran bebeklerde bu süre 13 saate kadar inebilir. 2, 3, 4 ya da 5 aylık fark etmeksizin uyku düzeni kazandırılmalıdır.

Gazlı bebeklerin uyku düzeni içinse bebeğin uykuya yatırılmadan önce anne sütü ile beslenmesi, altının değiştirilmesi ve gazının çıkartılması rahat ve keyifli bir uyku çekmesini dolayısıyla da uyku düzeninin oluşmasını sağlayacaktır. Tüm bunlara ek olarak ebeveynlerin bebeği her gün aynı saatte ve aynı ortamda( tavsiye edilen bebeğe ait bir beşik) uykuya yatırması da “Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır?” sorusunun yanıtlarından biri olarak karşımıza çıkar.

Yeni Doğan Bebeklerde Çok Uyuma
Yeni doğan bebeklerde çok uyuma oldukça sık rastlanılan ve normal denilebilecek durumlardandır. Yeni doğan bebekler günlük 16 ile 18 saat arası uyumaktadırlar. Bu uyuma süreleri boyunca büyüme hormonu salgılanacağından dolayı oldukça önemlidir. Bebeklerimize söylediğimiz “uyusun da büyüsün” ninnisi aslında gerçeği yansıtmaktadır. Uyurken bebeklerin büyüdükleri doğrudur.
Aslına bakarsanız yeni doğan bebeklerin uyumalarından ziyade uyumamaları bir sorundur. Yeteri kadar uyuyamayan bebeklerin yaşadıkları bir sorun ya da rahatsızlıktan dolayı yaşandıkları bilinmektedir. Bu nedenle uzun süre devam eden uyku sorunlarında kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Uyumayan bebekleriniz için sizin kendi imkanlarınızla alabileceğiniz önlemler bulunmaktadır. Uyuma ortamının hazırlanması, bebeklerin uykuya hazırlanması gibi birçok farklı durumun hazırlık içerisinde olması gerekmektedir.

Bebeklere Uyuma Ortamı Hazırlanması
Uyku sorunu yaşayan bebeklere uyuma ortamı hazırlanması istenilen sonuçların alınmasına yardımcı olabilecektir. Bebekleriniz yeteri kadar uyumuyor ve bu durumun artık olumsuz sonuçlarını görüyorsanız mutlaka bebeklerinizi uykuya hazırlamanız gerekmektedir. Bununla birlikte ortamın da uykuya hazırlanması oldukça önemlidir. Yapabileceğiniz hazırlıklara bakacak olursak:
- Bebeklerin uykuya dalabilecekleri rahat, sıcak ve konforlu bir ortamın hazırlanması gerekir. Loş bir ışık altında bebeklerin uyumaları daha rahat olabilecektir. Eğer gündüz ise daha az güneş ışığı alan bir odada bebeklerinizi uyutmanız daha sağlıklı olacaktır.
- Uyumadan önce ılık bir duş aldırılabilir. Sürekli olarak duş aldırılması henüz çok küçük olan bebeklerinizin hastalanmalarına da neden olabileceğinden dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Bebeklerinizin uykuya daha rahat dalabilmeleri için masaj yapabilirsiniz.
Alacağınız bütün önlemlerde ve yapacağınız hazırlıklarda bebeğinizin henüz çok küçük olduğunu aklınızdan çıkartmamanız gereken bir gerçektir. “Yeni doğan bebeğin uyku düzeni nasıl sağlanır?” sorusunun cevabı bebeklerinizde gizlidir. Aynı zamanda sizin uyku düzeniniz ve yaşam tarzınız da bebeklerinizin uyku düzenlerini etkilemektedir. Öncelikle kendi uyku düzeninizin olması bebeklerinizde de bu durumun gerçekleşebilmesini sağlayacaktır.
Ayrıca Bebekler Ne Kadar Uyur? Uyku Süresi yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
cok teşekkür ederim sayenizde bebegim rahat rahat uyumaya basladı
oglumunda uyku duzeni bozuk. uyurken 50 kere donuyor ,180 derece donus yapıyor yatakta . uykus duzenine bir turlu sokamadık
Yakında bebek sahibi olacağız biz de öğrendiğim iyi oldu bu bilgileri. Teşekkür ederim.
Uyku duzeni saglamak bence kendiliginden oluyor bebeklerde. Biraz huzurlu bir ortam saglayinca hepsi duzeliyor
Bebeğim uyumuyor sürekli uyanıyordu bu site sayesinde bilgi sahibi oldum teşekkütler
Bebeğim sürekli olarak uyaniyordu çok huzursuzdu bu site sayesinde çok huzurlu şimdi teşekkür ederim
Tesekkurler çok yararli oldu bebek artik rahat