Kalitesiz bir uyku sonucunda sabahları yorgun uyanmak oldukça normaldir. Gelin hep birlikte sabahları yorgun uyanmak sorununu aşalım.
Neden sabahları yorgun uyanırız?
Beyin fonksiyonlarının eksiksiz çalışması ve çeşitli nedenlerden ötürü yıpranan vücut dokularının yenilenmesi noktasında şüphesiz gece uykusunu etkisi büyüktür. Öyle ki; 2017 Nobel Bilim Ödülü çalışması gece uykusunun insan vücudu ve sinir sistemi üzerindeki etkilerini incelemek olmuş, yine bu çalışma kapsamında biyolojik saat kavramı ayrı bir önem kazanmıştır.
Bireylerin birçoğu dönem dönem gece uykusunda yaşadığı problemler dolayısıyla iş yahut özel hayatında birçok olumsuzlukla karşılaşmıştır. Bu durum kısa süreli olabileceği gibi uzun bir zaman dilimine de yayılabilir. Gece uykusunda kısa süreli problemler yaşayan bireylerde büyük problemler çıkmazken, geceleri uyuyamama problemi kronik hale gelen bireylerde tam tersine birçok sağlık sorunu ortaya çıkar.

Sabahları yorgun kalkmamak için ne yapmalı?
İnsan vücudunun dinlenmesi ve kendini yenilemesi gereken saat aralığında uyuyamamak bir problem olduğu gibi, kaliteli bir uyku faaliyetinde bulunamamak da ciddi bir problemdir. Bu noktada kaliteli bir uyku faaliyetinde bulunamayan bireylerin sabahları yorgun uyanmak problemiyle karşı karşıya kalmasının kuvvetli bir ihtimal olduğunu belirtmek gerekir. “Uykudan sanki dayak yemiş gibi kalkıyorum.”, “Çok uyuyorum fakat dinlenemiyorum.” tarzı söylemlerin toplumsal hayat içerisindeki yeri bilindiği üzere bir hayli fazladır. Bu durumun nedeni ise bir önceki paragraflarda belirtildiği gibi; bireyin geceleri kaliteli bir uyku faaliyetinde bulunamamasıdır. Dolayısıyla kaliteli bir uyku için gereken faktörler hakkında bilgi sahibi olmak, yorgun uyanmak problemini ortadan kaldıracaktır ifadesi yanlış olmayacaktır.
Neden sabahları yorgun hissediyorum?
Sabahları yorgun uyanmak genellikle bireyi çevresel faktörlerin etkisi altında ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik tahribatların etkilerinden koruyan kalite bir uyku için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Uykuya yatılan ortamında uykuya uygun olması: Uyku ortamının fiziksel şartları kaliteli bir uyku için büyük önem taşır. Sıcaklık, ışık ve ses faktörlerinin her birinin optimum düzeyde olması kaliteli bir uykuda aranan yegane şartlardan bir tanesidir.

Uyku esnasında vücudun onarımını sağlayan hormonların salgılanması ile ışık faktörü doğrudan ilişkili olduğu göz önünde bulundurulursa uykuya yatılan ortamın uyku kalitesi üzerindeki etkisi daha net bir şekilde görülebilir.
Bireyin uykuya fiziksel ve zihinsel olarak hazır olması
Bilindiği üzere sinir sisteminin temel öğelerinden olan nöronlar, fiziksel ya da zihinsel tepkilerin yorumlanmak üzere beyine iletilmesi görevini üstlenir. Beynin, çeşitli nedenlerden ötürü sürekli uyarılması kaliteli bir uyku faaliyeti önündeki en büyük engellerden birini teşkil eder. Bireyin iş yaşantısında karşılaştığı ve zihnini sürekli meşgul eden problemler, vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen fiziksel acı vb. birçok faktör, bireyin uykuya tam anlamıyla hazır olmamasını ve dolayısıyla da dinlendirici bir uyku faaliyetinde bulunamamasına sebep olur.
Uykudan önce besin tüketilmemesi
Kalitesiz bir uykuya neden olan faktörlerden bir tanesi de uykudan önce sindirim sistemini zorlayan ve bunun neticesinde beyinde uyarıcı etkiye sebep olan besin tüketimidir. Uzman görüşler; uykudan yaklaşık iki saat önce besin tüketiminin durdurulmasının kaliteli bir uyku için büyük önem taşıdığı noktasında birleşmiştir.
Alkol ve Sigara Kullanılmaması
Tüm vücudu deyim yerindeyse örümcek ağı gibi saran damarlar üzerindeki olumsuz etkileri kanıtlanmış olan alkol ve sigara kullanımının tamamen bırakılması yahut en aza indirgemesi kaliteli bir uyku için önemlidir. Solunum temellerinden biri olan akciğerlerin yapısındaki etkileri geri dönülmeyecek derecelerde olan bu maddelerin kullanımı kalitesiz bir uykuya, diğer bir ifadeyle; yorgun uyanmaya davetiye çıkarır.

Uykudan Bitkin Uyanmak
Sabahları yorgun uyanmamak için uygulamanız gereken birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Ancak uykudan bitkin uyanmak konusu araştırılması gereken ve altında yatan nedenlerin mutlaka bulunması gerek n bir durumdur. Uykudan bitkin uyanmanızın nedeni yeteri kadar uyumamak olabileceği gibi bazı sağlık problemleri de olabilir. Bu sorunlara bakacak olursak:
- Kalp hastalıkları,
- Hormonal hastalıklarınızın olması,
- Psikolojik sorunlar,
- Akdeniz ateşi,
- Diyabet,
- Uyku apnesi,
- Kansızlık.
Belirtilen sağlık sorunlarından dolayı uyandığınızda kendinizi bitkin hissedeceksinizdir. Bitkin olmanızın sebeplerinin doğru teşhis edilip doğru tedavilerin uygulanması oldukça önemlidir.

Uykudan Zor Uyanmak
Gece tam olarak uykunuzu alamadığınızdan dolayı sabah olduğunda uyanmak istemeyeceksiniz. Diğer bütün sorunlarda olduğu gibi bu durumun nedeni sağlık sorunlarından dolayı olabilecektir. Sağlık kuruluşlarına başvurarak bu sorundan kurtulabileceğiniz gibi kendi imkanlarınızla da çözüme ulaşabileceksiniz. Sabahları zinde uyanmak için yapmanız gerekenlere bakacak olursak:
- Her gün aynı saatte uyanmaya çalışın.
- Çalan alarmı ertelemeyi artık bırakın. Alarm çaldığında ertelemeden uyanın.
- Uyandığınızda 1 bardak su için.
- Yapılan araştırmalar güneş ışıkları sayesinde normalde olduğundan daha çabuk uyanabilirsiniz. Bu yüzden sabah güneşi alan odada uyuyabilirsiniz.
- Uyandığınızda egzersiz yapın.
- Günün ilk öğünü olan kahvaltıda karbonhidrat ağırlıklı olarak beslenin.
Sabahları zinde uyanabilmeniz için kaliteli uyku oldukça önemlidir. Uyku düzeninizin aynı olması sayesinde daha düzenli bir hayata sahip olabilirsiniz. “Sabahları halsizlik neden olur?” cevabı kaliteli uykudan geçmektedir.
Sabahları yorgun uyanmak sorununa çözüm olarak genel olarak bakıldığında; bireyin yaşam ve beslenme tarzında yapacağı birkaç ufak değişiklik, kaliteli bir uyku faaliyetinin ortaya çıkması için yeterli olacaktır.
Ayrıca sabah uyandığınızda yorgun hissediyorsanız araç kullanmakta sizin için zulüm olacaktır Uykulu Araç Kullanmamak İçin Ne Yapmalı? makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Yataklardan kaynaklı da olabiliyor bu sorunlar genellikle güzel konu olmuş ellerinize sağlık
çok teşekkür ederim bu güzel bilgiler için
Bazen sabahları ben de çok yorgun uyanıyorum ve hiç uyanmak istememe gibi bir söz konusu oluyor.
Gerçekten katılıyorum yazdıklarınıza, Bazen yataktan da oluyor, tabii stres in de etki büyük bu bilgilendirici makale için teşekkür ederim
Yataklara da bağlı ne kadar kaliteli uyuyabilecegin